Din ce în ce mai mulți oameni încep să cocheteze cu ideea unei vacante petrecută într-o casă pe roți. Bineînțeles că e o exeriență pe cinste, însă înainte de a te aventura, e nevoie să înțelegi diferențele dintre o rulotă și autorulotă; asta pentru a știi cu exactitate ce ți se potrivește.
Rulotă versus autorulotă – diferențe
În cel mai simplu mod, rulota este acel vehicul tractat de un automobil, în care este amenajată o locuință. Pe de altă parte, autorulota este un ansamblu complet și complex, un vehicul de sine stătător care nu necesită tractare sau alte accesorii suplimentare. De cele mai multe ori, masa maximă admisă de legislația în vigoare este de 3.5 de tone, iar în acest caz poate fi șofată de către conducătorii auto care dețin permis de categoria B.
Autorulota, avantaje și dezavantaje
Avantajele autorulotei – pentru că este un vehicul propriu-zis, autorulota se șofează cu ușurință. Este important totuși să ai în vedere dimensiunile acesteia, însă, în general, se conduce mai ușor decât rulota tractată de un vehicul. În plus, viteza de deplasare este mai mare, iar parcarea acesteia se poate realiza în unele spații în care rulotele nu au acces. Un alt aspect important este faptul că toți membrii care participă la călătorie sunt în imediata apropiere, pot comunica direct, trecerea din zona carosabilă spre partea de bucătărie/sufragerie/dormitor făcându-se cu ușurință, fără a fi nevoie să cobori din mașină. Dacă în itinerariul tău destinațiile sunt diferite în fiecare zi, atunci autorulota e cel mai potrivit mijloc de transport deoarece nu este nevoie să o depozitezi într-o bază la care să te întorci zilnic.
Dezavantajele autorulotei – autorulota vine la pachet cu ceva mai multe responsabilități, în sensul că aceasta necesită același tip de întreținere precum orice alt automobil, inclusiv inspecție tehnică periodică. Mai mult decât atât, taxele sunt mai mari decât la rulota tractată de mașină. Însă, dacă este închiriată, asta nu te privește pe tine ca utilizator.
Rulota, avantaje și dezavantaje
Avantajele rulotei – dacă planul tău este o investiție pe termen lung, atunci această variantă este pentru tine. Rulota are dimensiuni mai mici, nu are propriul să sistem de motorizare, iar asta înseamnă categoric riscuri mai mici de apariție a unor defecțiuni. Înainte de a pleca la drum cu o rulotă tractată, e important să te asiguri că sistemul de tractare este funcțional, că nu prezintă urme de coroziune și că roție sunt în stare bună. Partea cea mai bună este că rulota poate fi campată într-un loc special amenajat, iar tu vei călători cu propriul autoturism în centrele marilor orașe, acolo unde nu ai avea acces cu o autorulotă.
Dezavantajele rulotei – unii conducători auto sunt de părere că o călătorie cu rulota tractată este ceva mai solicitantă. Într-adevăr, e necesar să fii mai atent mai ales atunci când șofezi pe zone neasfaltate sau cu carosabilul deteriorat.
Concluzii – rulota sau autorulota?
Nu putem da un verdict clar despre care dintre aceste două variante este mai potrivită. Înainte de a pleca într-o astfel de călătorie, este important să evaluezi nevoile tale și ale celor alături de care vei fi în vacanță. De pildă, dacă ți-ai propus să îți stabilești o bază de la care să faci călătorii scurte în fiecare zi, atunci rulota este mai versatilă. În schimb, dacă ești genul de vizitator care vrea să exploreze lumea în lung și în lat, să parcurgă distanțe lungi, atunci alegerea trebuie să fie o autorulotă. Însă, acest gen de vacanță îți oferă, în primul rând, libertate. De aceea, ai libertatea propriei opinii. Scopul este să ajungi în locurile pe care le visezi.