Despre abundența resurselor turistice care sălășluiește pe întinderea frumoasei noastre patrii știm încă de la primele ore de Geografia României. Nu lipsiți de mândrie patriotică în fragedele noastre minți am învățat că avem munți cu duiumul, plaje, istorie și tradiții cât să umplem biblioteci întregi, ape termale, castele și cetăți de faimă internațională, floră luxuriantă, faună pe cât cuprinde… Ni s-a mai spus, cu gravitate în glas, asa cum tema o impunea, că indolența face ca toată această îndestulare turistică să fie lăsată în paragină. Prea tineri fiind, nu ne era chiar la îndemână să urcăm în primul tren pentru a ne convinge de acuratețea spuselor dascălilor noștri, dar, pe măsura trecerii anilor și a înaintării în vârstă, am început să bifăm tot mai multe dintre aceste locuri.
-
Stațiunea Durău

Sursa foto: tripadvisor.com
Situată la 175 de km distanță de Târgul Mureș și la 6 km SV de comuna Ceahlău, la o altitudine de 780-800 m la poalele faimosului masiv Ceahlău este recomandată pentru odihna și tratamentul stărilor de slăbiciune, a anemiei, după eforturi psihice sau intelectuale. Principalii factori naturali de cură sunt: aerul curat, fără praf și particule alergenice, atmosfera ozonată.
La Durău se află o mică biserică pictată de celebrul pictor român Nicolae Tonitza. Pe unul din traseele care urcă muntele Ceahlău, poți admira cascada Duruitoarea (25 m înălţime), cu un impresionant debit de apă şi zgomot asurzitor (de unde îşi trage şi numele). Există posibilitatea de a efectua excursii pe Ceahlău (Ocolaşu Mare-1907 m şi Toaca-1904 m, ) şi de a practica sporturile de iarnă (pârtie de schi, cu diferite grade de dificultate).
Aici găsești 2 campinguri renumite, Camping Ursuleț și Camping Leon, 2 poze mai jos să iți faci o idee.

Sursa foto: booking.com
Camping Ursuleț
Coordonate aici, așa pentru 60 de lei cost de campare și 10 lei pe zi pentru servicii.

Sursa foto: forumrulote.com
Camping Leon
Ai un view excelent ai munților Ceahlău pentru 9 euro/noapte și 2 euro pentru electricitate. Pune autorulota aici:
2. Vulcanii Noroioși
Aflați în județul Buzău, la Berca, Vulcanii Noroioși alcătuiesc o rezervație tip geologic, întinsă pe o suprafață de circa 30 ha. Localizați în Subcarpații de Curbură, județul Buzău, Vulcanii Noroioși s-au format datorită erupțiilor de gaze din pământ, care antreneză spre suprafață nămol și apă. Cunoscuți în zona sub denumirea de pâcle, Vulcanii Noroioși au aceeași structură ca vulcanii adevărați, iar în interiorul lor au loc procese similare. Altfel spus, avem de-a face cu niște vulcani în miniatură la care conurile nu depășesc 5- 6 metri înălțime, iar adâncimea de la care lava este aruncată spre suprafață este mult mai mică.

Sursa foto: iTurist.ro
Camping Muddy Land, un loc unic în Europa, întrucât se află lângă Vulcanii Noroioși Mari. Din camping se poate ajunge destul de ușor pe jos la Vulcanii Noroioși (aprox. 500 m peste un deal).
Serviciile oferite de camping sunt: mini-market, locuri de campare pentru corturi și rulote/autorulote/campere, dușuri, energie electrică, grătare, vitrine frigorifice, wi-fi.
Sau moca, să parchezi rulota in sat, gratis și cu Wifi public gratuit. Ai și un magazin lângă, plus apă potabilă. Coordonate:
-
Clisura Dunării – Eșelnița

Sursa foto: cazaneledunarii.com.ro
Este nemaipomenită atât partea românească, cât și partea sârbească. Casele dispuse pe malul Dunării, dau un iz de mare, sau de ceva Hollywood-ian.
Eșelnița e un locușor mic, nu e cine știe ce de văzut, dar se pleacă ușor spre trasee din acea zonă.
Poți campa cu autorulota într-un spațiu fix in natură, chiar lângă Dunăre pentru suma corectă de 10 euro cu servicii incluse.
Volia coordonate:
Dubova, în schimb este poziționată intr-un golf frumos.

Sursa foto: agoda.com
Ce poți face prin zonă?
Plimbare cu șalupa, pedalează pentru că zona nu e foarte aglomerată, ba mai mult, intri mai intim în atmosfera acestor zone, plus că mișcarea îți va da chef de mici și bere, sau un grătar la luxul rulotei tale. Pescuiește, dar cu precauție sa nu nimerești în zonă interzisă pescuitului. Sau, poți să faci nimic, cu o carte bună în mână, întinzi un hamac la autorulotă, un pahar de vin, să te bucuri de peisaj și liniște în campingul Mala, de exemplu.
În Dubova te-ai scos cu o campare gratis pe un drum neasfaltat. Poate fi mai gălăgios dacă vor trece mașini pe acolo.
Cu rulota chiar aici:
-
Sarmisegetuza
Situată în județul Hunedoara, Sarmisegetuza este renumită pentru ruinele cetății, ruinele cetății Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Sursa foto: socool.ro
Aici în campingul de mai sus, denumit Camping Zamolxe ai la dispoziție bucătărie complet echipată, internet wireless, loc de grătar, saună, terasă, locuri pentru grătar, ceaun, teren de fotbal, biliard, tenis de masă, badminton, volei, tir cu arcul, darts, șah, table, de toate.
Tot să trăiești autorulota pe drumuri.
De aici se pot face excursii în Țara Hațegului, Cascada Bigar declarată rezervație naturală, Mănăstirea Prislop unul între cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, Biserica de Piatră Din Densuș, Ruinele Ulpia Traiana Sarmisegetuza.
Dar avem și un loc minunat la coada lacului Cinciș. Loc liniștit, apă, curent, și acces la bucătărie, totul prin donație.
Chiar aici: