Bulgaria rămâne o opțiune la îndemână, totuși, pentru autorulotiști, pentru că sunt condiții țiplă de călătorie pentru noi, românii, în vacanța de vară, și atunci când căutăm altceva în afară de soare, apă și plajă.
Ce îți mai rezervă Bulgaria, vecina noastră, și ce ai de văzut.
Cetatea Belogradchik
Sursa foto: thebikepoint.ro
Foarte probabil nu ai auzit niciodată de localitate. Chiar dacă sunt doar 50 de kilometri de la granița cu România și chiar dacă acolo se poate întâlni unul din cele mai spectaculoase peisaje din Europa, dintr-un motiv străin, locul nu este cunoscut de turiști: o cetate construită la baza unor stânci foarte ciudate într-un peisaj de necrezut.
Distanța de la București la Belogradchik este de 380 de kilometri. Se merge pe autostradă la Pitești, apoi spre Craiova, se trece granița pe noul pod construit între Calafat și Vidin și de acolo mai e o oră de mers.
Stâncile ciudate au primit nume de la localnici: Mănăstirea, Madonna, Călărețul, Preoții și s-a creat și o poveste care le-a dat viață.
Ideal de stat cu autorulota aici:
Costul parcării nu este clar, este semn cum că s-ar plăti, dar nimeni nu vine să colecteze.
Sursa foto: audiotravelguide.ro
Chiar dacă Cetatea Tsarevets este emblematică pentru Veliko Târnovo, nu este și singura atracție a acestui oraș. Opțiuni sunt destule, iar dacă te-ai săturat de condus, poți începe ziua la Tsarevets, după care sa faci o plimbare în orașul vechi și cartierul Zveta Gora. Ia si bicicleta cu tine și nu o să iți pară rău, pentru că te vei strecura mult mai ușor.
Pe semne ca Veliko Târnovo este o destinație potrivită chiar și pentru un weekend, având șanse mari să ajungi mai repede aici, de la București, decât să ajungi la Bran.
În Veliko ai posibiliatea din nou să îți parchezi autorulota aproape de centru, unde găsești și o fântână de apă cu debit bun. Și o bucurie pentru tine, ai unde să golești buda, pentru că e o toaletă publică, Toi Toi.
Sursa foto: travelzoom.ro
Știai că la o oră jumate de București se găsește un canion gigantic, cu pereți de stâncă alba, și cu nenumărate obiective naturale, pentru care merită cu prisosință să treci granița în Bulgaria la Ruse?
Este vorba de Rusenski Lom, Parc National, un canion pe râul Lom, ultimul afluent din dreapta al Dunării.
Sincer, nu cred că îți ajunge o zi, pentru a te bucura de tot ce îți oferă canionul, peșteri, cetăți, mănăstiri rupestre UNESCO, plimbare pe poteci tematice.
Că mai trebuie să și dormi undeva, încearcă aici, gratis, dar musai vigneta de Bulgaria.
Cascadele Krushuna
Gata cu cetățile, și luăm cu asalt Cascadele Krushuna, care se află la 40 de km de Lovech și 80 de Veliko Târnovo. Sunt mai multe cascade în trepte, iar pentru a le vedea trebuie să parcurgi un traseu ușurel prin pădure. Peisajul se schimbă pe măsură ce urci. Căderile de apă devin ceva mai înalte și dispar bazinele de apă verzui-albastră.
Sursa foto: pemeleaguri.ro
Recomandăm să vizitați în aceeași zi și Peștera Devetashka.
În zonă am găsit pentru tine tot o parcare, în fața unui restaurant, dar macar fără să plătești ceva. Trebuie doar să ceri permisiunea celor de la pensiune. S-ar putea să cânte tare muzica live la restaurantul acela și poate chiar să îți placă.
Peștera Devetashka
Sursa foto: travelplanner.ro
Peștera Devetashka este una dintre cele mai frumoase și cunoscute peșteri din Bulgaria și se află pe lista celor mai vizitate obiective de către românii care aleg să exploreze nordul sau centrul acestei țări. Poate fi pe lista ta când tranzitezi Bulgaria.
Implicit ajungi și in orașul Lovech, o atracție bună a Bulgariei datorită Fortăreței de la Lovech, dar și Grădinii Zoologice de aici.
Altă varianta de staționat peste noapte cu autorulota domnule, în parcarea unui hotel, cu staff drăguț, ajungi repede la cascada Krushuna și ai free wifi. Gratis tot.
Sursa foto: en.wikipedia.org