Cu copii, fără copii, cu cațel, fără cățel… pe cai că se filmează!
Cu toții râvnim după dorul de ducă și statul in natură. E drept că nu avem mai tot timpul resursele financiare, timpul, sau libertatea să ne îmbarcăm, dornici de deconectare din cotidianul cu trafic și facturi interminabile, însă din fericire există un truc. Un truc care unește utilul cu plăcutul și luxul cu economiile. Are 4 roți și o carcasă pe post de adăpost, ghici ghicitoare ce e?
De ce să experimentez călătoria pe roți?
Pregătiți-vă pentru o listă cât China cu motivele pentru care merită din plin să calci pragul unui asemenea autovehicul.
Pentru că:
Nu ai nevoie de permis special de conducere, categoria B este la putere.
Mănânci cu panoramică și o poți schimba aproape ca imaginea pe un display, doar cu o scurtă deplasare.
Îți faci niște poze de Facebook si Insta de invidiat.
De dragul aventurii.
Gătești afară la soare și aer curat.
Înveți să te autogospodărești, având la dispoziție aragaz, frigider, chiuvetă, apă caldă, căldură, duș, toaletă.
Auzi greierii și păsările la o aruncătură de băț.
Dacă ești la munte și ai norocul, poți vedea chiar și ursul pe geam în timp ce sorbi cafeaua.
Niciun cadru nu este mai feeric decât să stai cu căsuța în codru.
Ai tot confortul necesar și totodata sălbăticia dincolo de geam.
Dormi cu sunetul valurilor, sunetul ploii.
Sari din pat direct în mare sau lac cu apă cristalină cu vedere la munte.
Poți vizita localități izolate și obiective turistice cum nu credeai că există in România.
Autorulota este mai mișto decât o garsonieră cochetă, statică.
Dacă mai ai și familia sau prietenii, aproape că iți dorești o astfel de viață permanent, sau măcar mai des.
Senzația de libertate e la cote maxime.
Înțelegi cât de frumoasa este lumea.
Ce iau cu mine într-o autorulotă?
Acum, după ce te-ai convins să aderi la „casa pe roți” și ai cheile mașinii in mană, primul pas sugerat este să îți faci listă cu nevoile, pachetele, mâncarea. Ele se ajustează în funcție de destinație si timpul călătoriei. Deși autorulotele închiriate de Car-path oferă o cantitate suficientă de spațiu de locuit, acestea sunt, de asemenea, foarte limitate după ce îți împachetezi toate articolele.
Mai puțin înseamnă mai mult așa că vom creiona o listă de bază:
În primul rând toată bucuria de care dispui. Și iubirea. Urmate de:
Alimente și băuturi pe durata trip-ului
Apă potabilă
Câte un outfit pentru fiecare tip de vreme (azi poți fi la munte, mâine în deltă la țînțari)
Produse necesare de curățare (șervețele, săpun)
Lenjerie de pat proprie (dacă nu dorești să plătești în plus)
Bugetul călătoriei (costul motorinei, costul campingului, numerar pentru taxele de trecere și orice alte cheltuieli neplanificate)
*Deși majoritatea taxelor pot fi plătite cu un card de credit sau de debit, este necesar să ai o cantitate mică de numerar cu tine pentru a fi sigur.
În mare parte o să dispui de toate dotările pe care campervanul le pune la dispoziție.
Aleg camping sau coclauri?
Cu siguranță de la bun început îți dați seama că un camping ofera mai mult comfort, contracost, pe când off-campingul e mai sălbatic, necostisitor și te îmbucură cu libertate si liniște.
Dacă îți citesc gîndurile, vei alege zonele wild, non-conformiste, numite „coclauri” prin cartier.
Haide atunci să vedem câteva reguli de bun simț când călătorești cu autorulota.
Sursa foto: momadica.ro
Sursa foto: momadica.ro
Alege doar zonele în care este permisă camparea – verifică, spre exemplu, dinainte în ce zone din rezervațiile naturale poți campa și dacă ai nevoie de autorizații.
Evită zonele aglomerate, din respect pentru natură.
Nu deranja fauna și flora, nu fă prea mult zgomot.
Nu lăsa urme și sub nicio formă gunoi.
Nu deversa apa reziduală sau „canistra” de la toaletă în natură.
Nu fă foc necontrolat.
Dacă totuși ești adeptul campingurilor, îți las mai jos o listă cu câteva campinguri din diverse zone pitorești din România. Trebuie doar să îți schițezi un traseu, apoi, în funcție de vreme și chef, să aterizezi în locuri unde natura este pictorul desăvârșit. Campingurile de mai jos au un rating de rezervări și note de peste 8.5 din partea celor ce le-au vizitat deja.
Hai la munte!
Camping Fain este situat in Lunca Bradului, județul Mureș și se află în inima Munților Gurghiu. campingul din această zonă montană pune la dispoziția oaspeților și o tavernă. Dacă afară este frig, nu uita că poți să încălzești autorulota, astfel încât să te simți confortabil. Chiar și iarna poți avea parte de vacanțe reușite “pe patru roți” în campinguri sau stațiuni montane. Există, de asemenea, dușuri cu apă caldă, toalete, aragaz, frigider, un ceaun și o zonă de grătar.
Sursa foto: booking.com
Vampire Camping este situat în localitatea Bran, la poalele castelului cu același nume și dispune de locuri de campare pentru corturi, rulote si autorulote. Are vedere spre Parcul Național Bucegi și Piatra Craiului. Acest camping din România are grupuri sanitare, dușuri, apă caldă în permanență, locuri speciale pentru spălat vase și rufe, internet, semnal la telefon, apă și curent electric.
Sursa foto: hotelcontact.net
Camping Ursuleț Durău (Moldova) se află situat în mijlocul naturii, printre brazi înalți, cărări care șerpuiesc, izvoare și zăvoaie. Oferă o priveliște minunată spre Munții Ceahlău, dar și spre dealurile din apropiere. Acest camping dispune de toate facilitățile necesare (băi moderne, bucătărie utilată, un foișor mare amplasat lângă un râu etc.) și are un punctaj mare pe site-urile de rezervări online, semn că cei care au trecut pe aici au doar cuvinte de laudă.
Ce vizitezi prin împrejurimi: traseu montan prin Munții Ceahlău, vârful Toaca, Parcul Național Ceahlău, Barajul Izvorul Muntelui Bicaz, Lacul Izvorul Muntelui, Cetatea de Scaun a Sucevei.
Sursa foto: booking.com
Campingul Zăvoi (Muntenia) este situat la aproape doi kilometri de Curtea de Argeș, în apropiere de păstrăvăria cu același nume. Zona oferă un cadru natural deosebit și modalități de petrecere a timpului liber (tiroliană, pescuit sportiv, hidrobiciclete etc.). Accesul în camping este permis pentru rulote și corturi. Acest camping dispune de apă curentă, apă caldă, electricitate, toalete, dușuri și bucătărie.
Sursa foto: booking.com
Hai la mare!
Campingul “Malul Mării” din Corbu este chiar deasupra mării și oferă facilitați precum: apă, curent electric, toalete curate, liniște și un peisaj de vis. Pasionații de călătorii spun că locația este excelentă pentru cei care iubesc marea, tocmai din acest motiv locul de campare a devenit în ultimii ani destul de aglomerat. Intrarea se face pe bază de cartelă și există supraveghere video. Plaja este la aproximativ 100 de metri, iar în zonă există trei terase și un magazin.
Sursa foto: ro.pinterest.com
Sursa foto: ruloteala.ro
Camping Sud – Mamaia Nord oferă cazare în căsuțe cu baie proprie, dar și locuri special amenajate pentru campare cu rulote, autorulote sau corturi. Campingul de pe litoral are plajă privată, restaurant, terenuri de sport, un magazin alimentar și pune la dispoziția oaspeților numeroase facilități, precum: toalete moderne, dușuri cu apă caldă non-stop, cuplare rulote la rețeaua electrică și la apa curentă.
Aerul său luxos se datoreaza palmierilor, fântânilor arteziene spectaculoase, evenimentelor mondene, restaurantelor si cluburilor luxoase, teraselor si grădinilor de vară. Aici există zone de promenadă, Parcul acvatic Aqua Magic, Telegondola. Poziția sa permite posibilitatea de a vizita facil, Delfinariul, Acvariul si Cazinoul, toate aflate in Constanța.
Sursa foto: camping-s.ro
Campo Euro Club este un sat de vacanță situat pe malul brațului Sulina și oferă cazare in bungalow-uri dar și locuri de campare pentru rulote, autorulote și corturi. Facilitățile oferite sunt: internet, acces la dușuri și toaletă, frigider la comun, acces la piscină. Cei care au fost in acest camping îl descriu ca fiind o locație bună pentru relaxare într-un cadru natural unde intervenția omului este minimă.
Sursa foto: campoeuroclub.ro
Sursa foto: campoeuroclub.ro
Ce vizite fac cu mașina pe roți?
Uf, subiectul acesta este dificil, pentru că sunt atât de multe locuri in România, cu lacuri, cu munți, cu rezervații, cu mare, cu defileuri, cu peșteri, încât îți ia ceva până începi cu prima.
Încep cu:
Transfăgărășanul
Traseul turistic care leagă Muntenia de Transilvania, este deschis între lunile iunie şi octombrie ale anului. Puteţi campa în zona lacului Vidraru, iar pentru o privelişte de neuitat urcaţi până la Bâlea Lac, la 2000 de metri altitudine.
E la noi în România, nu în Machu Picchu. Voila!
Sursa foto: casa-vale.net
Bisericile fortificate
Te bagi la 8 zile de traseu și la aproximativ 2750 de km? Dacă răspunsul este DA, împărtășim cu tine descrierea obiectivelor turistice.
Biserica fortificată de la Bazna
Biserica a fost construită în secolul XV de către comunitatea săsească din localitate. Un secol mai târziu, aceasta a fost fortificată prin adăugarea unui zid de incintă şi a turnurilor de apărare. După anul 1300, Bazna a aparţinut Scaunului Mediaş ca sat liber, documentele vremii atestând acest lucru. Biserica păstrează încă, în cor, un tabernacol, cu o reprezentare a lui Iisus, care datează din 1504. De asemenea, un element mai rar întâlnit, este faptul că în turnul clopotniţă, cu rol şi de turn de poartă, se mai păstrează trei clopote din secolele XIV-XV, printre puţinele rămase din acea perioadă. Clopotele bisericilor fortificate săseşti au fost topite în timpul Primului Război Mondial, pentru fabricarea uneltelor de război.
sibiu-turism.ro
Moșna
În secolul XIII, primii colonişti sosiţi la Moşna au construit o mică bazilică romanică. Trei secole mai târziu însă, renumele localităţii şi mai ales prosperitatea locuitorilor i-a determinat pe aceştia să construiască în locul bazilicii o biserică mult mai mare. Biserica, deşi construită în stil gotic târziu, păstrează încă elemente din vechea bazilică. Pe măsura trecerii anilor şi intensificării atacurilor turcilor în Transilvania, şi la Moşna au fost construite zidurile de fortificaţie. Lucrările au început în 1520 când a fost construit turnul de observaţie, două turnuri de apărare şi două bastioane. A fost construit apoi zidul cetăţii cu o înălţime de 9 m care înconjoară biserica. Astăzi, biserica se află în proces de reabilitare, urmând să fie inclusă în patrimoniul UNESCO.
Viscri
Este unul dintre cele mai frumoase și bine conservate sate din România, și se bucură de atenția turiștilor străini după ce prințul Charles și-a cumpărat aici o casă veche pe care a transformat-o în pensiune. Atât satul cât și biserica sa veche înconjurată de două rânduri de ziduri de apărare, păzită de turnuri și bastioane par că sunt de pe vremea când oamenii erau nevoiți să se baricadeze în cetăți, să lupte și să reziste pentru a-și salva viața. Biserica fortificată de la Viscri nu este o biserică de dimensiuni mari și nici nu are o valoare arhitectonică deosebită, dar dezvăluie modul de viață și tenacitatea locuitorilor acestui sătuc parcă uitat de lume, istorisindu-și povestea atunci când pătrunzi în el.
Sursa foto: viator.com
Saschiz
Sus, pe dealul care domină localitatea Saschiz, se află Cetatea țărănească, denumită şi „Cetatea celor șapte sate”. Construcţia cetății din Saschiz a început în jurul anului 1347, sistemul de fortificaţie fiind compus din curtea intrării şi incinta principală cu cele șapte turnuri, unele locuite odinioară.
Sursa foto: zi-de-zi.ro
Rupea
De bisericile fortificate din Rupea s-a auzit până în Statele Unite și chiar până în Japonia, așa că e musai să le vizitați și dumneavoastră. Cetatea Rupea a fost construită între secolele XIV si XVII pe dealul Cohalmului, la 65 de kilometri de Brașov, fiind folosită multă vreme ca loc de refugiu pentru locuitorii zonei. Incendiul din 1643, atacurile turcilor și nesocotirea comuniștilor de mai târziu au afectat foarte tare structura cetății de altădată, astfel că Rupea a intrat în urmă cu patru ani în renovare. I-au fost reconstruite zidurile, curtea interioară și turnurile (Turnul Porții, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetașilor, Turnul Capos si Turnul Pulberăriei). A fost redeschisă recent și inclusă în circuitul turistic.
Sursa foto: urlaub-in-rumänien.de
Poiana Brașov
Poiana Brașov este cea mai renumită stațiune pentru sporturile de iarnă din Romania și totodată un important centru turistic internațional. Ea dispune de 9 pârtii de schi, cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri și restaurante. Cazarea este asigurată de hoteluri de lux, pensiuni, vile sau cabane. Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf și particule care provoacă alergii, presiunea atmosferică relativ scăzută, și ionizarea intensă, sunt factorii naturali care recomandă stațiunea pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stări de epuizare și surmenaj fizic și intelectual, pentru anemii secundare și boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator.
Și încet, încet ne apropiem de castelele de pe Valea Prahovei.
Sinaia cu al ei Castel Peleș
Sinaia, una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din Romania, se prezintă vizitatorului cu un bogat trecut cultural și social. Fosta reședință a regilor, purtând un nume sfânt, cel al Muntelui Sinai, ce a fost dat pentru prima oară Mănăstiri Sinaia de către Spătarul Mihail Cantacuzino (sec XVII), Sinaia înbină neîntrecut frumusețea naturii, cu cea a artei arhitecturale. Stațiunea este situată la o altitudine cuprinsă între 798 si 1055m, pe versantul sud-estic al Masivului Bucegi, de-a lungul văii Prahova.
Sursa foto: Flickr.ro
Castelul Peleș
Este situat în Sinaia și a fost construit ca reședință de vară a regilor României, între anii 1873-1914. Regele Carol I (1866-1914) a fost cel care a venit cu ideea construcției castelului, el apelând la ajutorul arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman și al decoratorilor J. D. Heymann din Hamburg, Bernhard Ludwig din Viena și August Bembe din Mainz.
Colosal și impresionant, Peleșul are 170 de încăperi și găzduiește mai bine de 2000 de tablouri, lăudîndu-se cu distincția de primul castel electrificat în întregime din întreaga Europă.
Din Sinaia, te îndemn să te deplasezi spre următorul castel, cel aflat in Pasul Rucăr-Bran.
Castelul Bran
Găsit la 30 de kilometri de municipiul Brașov, pe o stâncă spectaculoasă între Munții Bucegi și Piatra Craiului, Castelul Bran este cel dintâi muzeu privat din țară. Accesul turiștilor este deschis în aproape toate incăperile castelului, cele mai notabile fiind Dormitorul Reginei Maria, Dormitorul Regelui Ferdinand, Sala Gotica, Scara Secretă și Sala de proiecție. Extrem de interesante sunt și Salonul de Muzică, Biblioteca Reginei Maria și apartamentul Principelui Nicolae.
Vizitorii veniți la castel, fascinați fiind de legenda lui Dracula, pot afla mai multe despre temutul personaj din camera “Bram Stoker”, unde este prezentată Legenda lui Vlad Țepeș.
Sursa foto: timpul.md
Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino este unul dintre cele mai importante obiective turistice atât din stațiunea montană Bușteni, cât și din întreaga zonă din Valea Prahovei. Frumusețea sa te duce cu gândul în vremuri de demult, când existau prinți și prințese, făcându-te să pășești parcă într-o altă lume. Castelul Cantacuzino găzduiește un muzeu, o galerie de artă, un magazin de cadouri și un restaurant rafinat numit Canta Cuisine.
Sursa foto: urlaub-in-rumänien.de
Sursa foto: urlaub-in-rumänien.de
Făcând cale întoarsă, spre Sibiu, nu rata castelul de Lut Valea Zânelor, sau bine-cunoscutul, Clay Castle.
Clay Castle se află la 50 de kilometri de Sibiu, în localitatea Porumbacu de Sus. Doi bucureșteni își împlinesc visul: au construit Castelul de Lut, un edificiu desprins parcă din poveștile fraților Grimm, în mijlocul munților, pe malul unui râu, înconjurat de flori și plante. Castelul de Lut seamănă cu o casă din „Stăpânul inelelor” și este construit din argilă, paie, nisip și lemn. Proprietarii speră ca, în cele din urmă, să-l transforme în hotel, având în vedere poziția sa geografică, în apropierea Transfăgărășanului. Un alt element care îl diferențiază de alte hoteluri, constă în faptul că este construit din materiale 100% organice. Pam-pam!
O altă familie, cu alte idei, alte posibilități, în alte vremuri… O viață nouă pentru Castelul Bethlen-Haller care vă așteaptă să-i treceți pragul, măcar pentru o vizită dacă nu și pentru un weekend romantic, ca în vremurile de altădată…
Sursa foto: anamariapopescu.ro
Castelul Bethlen-Haller te așteaptă dacă vei cârmui către județul Alba.
Se află în localitatea Cetatea de Baltă, în județul Alba, pe malul Târnavei Mici. Între anii 1769-1773 a fost reamenajat în stil baroc. A avut mai mulți proprietari de-a lungul istoriei sale. Ultimul proprietar din familia Bethlen a fost Markus Bethlen. Se pare că l-a pierdut la un joc de cărți în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, astfel trecând în posesia familiei Haller, la care a rămas până în momentul exproprierii din 1948. Actualul proprietar este o… companie. Chiar una renumită la noi, nu se poate să nu fi auzit de Jidvei sau să beți un vin bun de la ei.
O altă familie, cu alte idei, alte posibilități, în alte vremuri… O viață nouă pentru Castelul Bethlen-Haller care vă așteaptă să-i treceți pragul, măcar pentru o vizită dacă nu și pentru un weekend romantic, ca în vremurile de altădată…
Sursa foto: romanian-romance.com
Concluzii
Concluziile le așteptăm de la tine, scrie-ne, caută-ne, sună-ne, trimite-ne o scrisoare, orice. Bagă o „călătorie de test”, vezi dacă ți se potrivește acest stil, și daca vrei să mai repeți experiența.
Foto:istockphoto.com