De Castelul Bran, Sighișoara și Viscri o Românie întreagă știe. Însă centrul țării noastre are atât de multe locuri discrete, dar fabuloase prin care poveștile se spun într-un mod aparte. În articolul acesta îți voi povesti despre câteva destinații de weekend pe care să le vizitezi fără să fii invadat de ceilalți turiști, locuri despre care nu mulți bloggeri de turism reușesc să scrie.
Ohaba, Moara cu noroc
Aș începe cu Țara Făgărașului. În satul Ohaba, în imediata apropiere de Șinca Veche, stă așezată o casă timidă care ascunde o poveste impresionantă. Moara cu noroc are un farmec aparte; încă macină… nu doar grâne, ci și vieți ale mai multor generații. Familia care o găzduiește te va primi cu bucate tradiționale și îți va povesti mecanismul de acționare. Practic, un râu care trece chiar prin curtea gospodăriei învârte o roată imensă care, mai departe, intră pe circuitul morii. Măcinarea cerealelor se face lent, textura este mai grunjoasă, însă gustul este acela al mămăligii care ți-a marcat copilăria. În plus, pentru că forța de frecare nu se petrece rapid, făina obținută își păstrează proprietățile nutritive.
Castelul Daniel și Cheile Vârghișului
După ce treci de Baraolt și parcurgi satul Tălișoara, pare că drumul nu mai duce nicăieri. Totuși, continuă căci ceea ce urmează să se dezvăluie cu adevărat impresionant.
Prima oprire e la Castelul Daniel, un vechi conac al grofilor care a fost preluat de o familie de antreprenori și transformat într-un spațiu de cazare demn de prinți și prințese. Anunță din timp că urmează să îi vizitezi, iar gazdele te vor aștepta cu bucate copioase, un mix gustos dintre bucătăria românească, ungurească și internațională. Camerele puse la dispoziția turiștilor respectă stilul medieval, sunt romantice, confortabile, mobilate cu mult bun gust.
După un prânz gustos, încercă o plimbare prin Cheile Vârghișului. O drumenție montană de nivel scăzut, ușor accesibilă chiar și pentru cei care nu au condiție fizică. După o oră de plimbare printre copaci și flori, ajungi la grote… sunt de ordinul zecilor, însă unele dintre ele se pot vizita. Legenda spune că atunci când cântau cocoșii în ținutul secuiesc, sunetul răsuna în peșterile de la Vârghiș. Și încă ceva, primăvara vei păși printr-o mare de leurdă… „usturoiul ursului”, așa cum îl denumesc maghiarii.
Casa de pe deal, Saschiz
Atunci când e vorba despre dragoste, se nasc întotdeauna lucruri frumoase. Așa s-a întâmplat și pe dealul de la Saschiz, acolo unde un francez și o româncă și-au unit dragostea și au pus bazele unui loc de basm – o pensiune mică și cochetă, cu o bucătărie administrată de ei înșiși. În curtea lor e o cultură de fructe, iar dulceața pe care ei o prepară este una dintre cele mai apreciate la nivel internațional. Turismul gastronomic este un trend care prinde din ce în ce mai mult teren și în țara noastră, iar familia Dalmasso de la Saschiz dovedește asta prin activitatea pe care o desfășoară.
Transilvania e o destinație de vacanță grozavă – iar asta nu o spun doar românii, ci și turiștii din întreaga lume. Zonele rurale, mai ales, devin tot mai cunoscute și atrag de la un an la celălalt public divers. În plus, pentru că distanțele dintre obiectivele turistice sunt relativ scurte, Transilvania poate fi descoperită cu ușurință cu autoturismul, ba chiar cu rulota. Dacă te-au tentat aceste destinații, intră pe www.car-path.ro și închiriază o rulotă pentru tine și familia ori prietenii.