Grecia e o destinație de vacanță la o aruncătură de băț. Și din acest considerent, mulți români aleg să îți petreacă timpul de concediu aici. Însă nu doar acesta este motivul. Grecia e un loc renumit în întreaga lume și chiar și cei mai pretențioși turiști apreciază frumusețea și diversitatea elenă.
Vara trecută am plecat în Grecia cu rulota. Am avut un itinerariu prestabilit și concediul de anul acesta e foarte tentant să facem la fel, mai ales având în vedere cât de bine ne-am simțit.
So, am avut la dispoziție o săptămână, un buget de 1000 de Euro, am parcurs în jur de 2000 de kilometri și am vizitat ce am vrut, când am vrut. A fost un adevărat periplu, iar călătoria în sine ne-a adus multă relaxare… nu am avut presiunea locurilor de cazare sau a meselor stabilite la anumite ore, așa cum se întâmplă în resorturile de tip all inclusive. Senzația pe care ne-a oferit-o rulota a fost aceea de acasă… oriunde eram, ne întorceam la bază și eram în mediul nostru.
Buget:
Combustibil
Taxe de campare
Taxe de drumuri
Mâncare (de la supermarket, iar seara consumație la taverne)
Cheltuieli neprevăzute
Itinerariu:
Salonic
Prima oprire ne-a cucerit pe loc și ne-a deschis apetitul de explorare. Am parcat rulota în port și ne-am luat bicicletele pentru o primă plimbare prin oraș. Era deja seară, iar tinerețea se simțea în toate aspectele orașului. Terasele erau ultra-aglomerate de studenți și turiști din toate colțurile lumii. Părea că singura activitate a localnicilor era să exploateze sezonul estival. Am mâncat un pește proaspăt și o caracatiță la o tavernă mică, iar apoi ne-am retras. Prima noapte în rulotă a fost de vis… era liniște și aveam tot confortul.
Paralia Katerini
După ce am luat un mic dejun în tumultul unui oraș multicultural, am plecat spre Paralia. Aici am decis să stăm mai multe zile căci mediul era foarte familiar. Am găsit un camping sigur, ieftin, care avea întreaga infrastructură pentru rulotiși. Mai toată stațiunea vorbea limba română – turiștii, ospătarii și chiar și comercianții de la tarabele cu suveniruri.
Litochoro
Wow, ce destinație! Așezat la poalele Muntelui Olimp, Lichorcho, supranumit și Orașul Zeilor, are un centru istoric fermecător. Străduțele sunt foarte înguste (bine că eram pe biciclete 😊, cu rulota sigur nu aveam acces) și pare că fiecare piatră pe care o atingi spune o poveste. Ne-a plăcut foarte mult combinația dintre zona de șes și măreția munților care se dezvăluiau în fața noastră.
Volos
Volos e un loc superb – un oraș port și îndrăzesc să îl asemăn cu Veneția, dar într-o variantă ceva mai exotică. Mi-au plăcut oamenii, apa și aerul boem.
Atena
Atena aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Am găsit-o superbă din toate punctele de vedere. Un camping foarte bine amenajat (semn că e un oraș obișnuit cu rulotiștii), piste de biciclete, mâncare gustoasă, istorie, atmosferă de vacanță… toate criteriile noastre au fot îndeplinite aici. Deși inițial ne-am propus să plecăm a doua zi, am decis că Acroplele le vom vizita ulterior căci orașul ne-a fermecat și nu ne-am putut desprinde cu ușurință de străduțele romantice.
La întoarcere, am oprit în Bulgaria și am petrecut o noapte la Veriko Tarnovo, ceva similar cu Sighișoara, dar cu peisaje mai spectaculoase. Ne-am simți foarte bine și aici, însă nu e comparabil cu ce se întâmplă peste granița de la vecinii greci.
Poate că acesta nu este cel mai bun itinerariu. Adevărat că aveam pe listă mai multe obiective, însă, atunci când plecăm în vacanță, ne dorim, în primul rând, libertate. Iar călătoria cu rulota ne-a oferit-o din plin.