Dacă tot ești pe drumuri cu autorulota pregătește-te să explorezi frumusețea peisajelor din parcurile naționale ale Bulgariei. Au de toate pentru toți oamenii ăștia, ca noi, românii, se vede că suntem vecini. Bogăția atrage bogăție. Găsești trasee de plimbare montana în funcție de gradul de dificultate dorit și îți spunem că merită să-ți îndrepți atenția spre aceste locșoare.
Bulgaria e tentantă și la capitolul munte și dacă te numeri printre cei care iubesc drumețiile, atunci mai rămâi și colindă Bulgaria cu autorulota, să vezi multitudinea de arii protejate, cum ar fi parcurile naționale, parcurile naturale și rezervațiile naturale.
Hai sus în autorulotă, pune GPS-ul, trage ușa după tine și dă-i bice.
Rezervația naturală, arheologică “ Capul Kaliakra”

Sursa foto: travelplanner.ro
Capul Kaliakra, situat în vecinătatea orașului bulgăresc Kavarna și la mica distanță de stațiunea Vama Veche din România, este un monument spectaculos al naturii din partea bulgărească a Dobrogei.
Grație poziționării sale destul de inaccesibile și a înălțimii de peste 60 m deasupra nivelului mării, Capul Kaliakra a reprezentat încă din vremurile antice un adevărat punct strategic și a găzduit inițial fortăreața Tirisis, iar ulterior mai multe construcții tip cetate, ale căror ruine se pot vizita astăzi.
Dacă plănuiești să faci o vizită aici, să te pregătești moral că vei păși pe o fâșie de pământ stâncoasă de aproximativ 2 kilometri, iar view-ul este demențial, mai ales dacă te miști cum trebuie și ajungi acolo cu o oră înainte ca soarele să apună sau înaintea răsăritului. Iar dacă pasiunile tale se intersectează cu domenii precum istoria, sau fotografia, îl poți considera un obiectiv de neratat. Tot aici gasesti si un restaurant bun, da , fix pe cap.
Cum ajungi la Capul Kaliakra cu autorulota
Capul Kaliakra se află la doar 57 km de stațiunea Vama Veche, așadar îți va lua aproximativ o oră de mers cu mașina ca să ajungi până acolo, iar drumul este descris de majoritatea vizitatorilor ca fiind unul bun.
Aici poți campa gratis:
Varianta 1 de traseu din Vama Veche: – Durankulak – Vaklino – Erezet – Cavarna – Balgarevo – Capul Kaliakra (57,5 km)
Varianta 2 de traseu din Vama Veche : – Durankulak – Vaklino – Erezet – Sabla – Tiulenovo – Balgarevo – Capul Kaliakra (62,3 km).
Parcul Natural Nisipurile de Aur

Sursa foto: visit.varna.bg
Va trebui sa faci cale întoarsă spre mare din nou, ca să nu zici că ai ratat un parc natural mișto, într-o stațiune plină de viață. Eh, chiar dacă este cel mai mic dintre parcurile naturale ale doamnei Bulgaria, tot merită.
Parcul se întinde pe o lungime de aproximativ 9 kilometri și înconjoară vestita stațiune bulgărească “Zlatini Piasaci”, în denumire bulgară, iar aici vei găsi 10 trasee dedicate iubitorilor de drumeții, dintre care și rute create special pentru persoanele cu dizabilități.
Sunt câteva campiguri, cum e Camping Laguna, sau Villas resort, aflate pe malul mării, înconjurate de pădure, dar pentru că dispui de toate facilitățile autorulotei, alege off-campingul.
Motivele să vii la Nisipurile de Aur cu camperul sunt:
- Este una din cele mai populare stațiuni de pe litoralul bulgăresc. Ai relaxare și distracție în același loc.
- Este stațiune Blue Flag cu plajă lata, de până la 100 de metri.
- Vremea este bună pe toată perioada verii, cu foarte puține zile ploioase.
- Ai multe baruri și cluburi care sunt numai bune după o zi de plajă.
- Poți face sporturi nautice și sporturi extreme.
Plaja are o lungime de 3.5 – 4 kilometri, cu o lățime ce ajunge în unele porțiuni până la 100 de metri. Apa are o salinitate mai mică decât cea a Mării Mediterane, fiind ideală pentru scufundări. Intrarea în apă are diferențe de nivel, în funcție de locație.
Fă plimbări în Parcul Național. Este spațiu protejat încă din 1943 și are o suprafață de 1320 de hectare. Aici găsești peste 500 de specii de plante, printre care câteva pe cale de dispariție (ghiocelul de iarnă, trandafirul caucazian și câteva specii de orhidee), precum și peste 70 de specii de păsări și animale protejate.
Bucură-te de sursele de apă minerală din stațiune. În centrele balneologice din Nisipurile de Aur sunt tratate condiții medicale diferite, de la stări de stres, până la astm, bronșite și reumatisme.
Dă-te în roata din centrul stațiunii Nisipurile de Aur. Nu ai cum să o ratezi dacă te plimbi pe promenadă. Îți recomandăm să o încerci și ziua, și când se lasă întunericul, pentru priveliști minunate.
Mergi la mini-golf. Găsești câteva terenuri de mini-golf. Ia-ți întreaga familie și bucură-te de câteva ore de relaxare. Jocul costă 10 leva pentru adulți și 5 leva pentru copii.
Relaxare și aventură placute!