Venim din nou să îți ciocănim la geamul autorulotei, să te mai surprindem cu niște locuri răzlețe din țara noastră, bat-o vina că lungă mai e și plină de tot ce vrei.
Îți reamintim încă puțin, fără să ne dăm mari, că 2 motive considerabile să te hâțâi cu autorulota sunt:
Siguranță și libertate. Nu ai oră de check in sau check out, oprești când vrei să te odihnești și reconfigurezi traseul după cum te taie capu’.
Și 2, și promitem că te lăsăm să te lămurești singur, ar fi conexiunea și momentele imortalizate alături de cei iubiți și plăcuți doar ție, cu depănat de amintiri și povești în jurul unui foc.
Hai să fie pe locul 1, Viscri
Sursa foto: loculdelageam.ro
Viscri, din județul Brașov poți să îl vizitezi de un milion de ori în viața asta, tot nu o să înceteze să te surprindă. Tot nu o să îți astâmperi mirarea și, de oricâte ori te-ai duce acolo, tot n-o să-ți vină să crezi că poate exista atâta liniște într-un loc populat de oameni (numai vreo 500, ce-i drept). Satele și cetățile medievale din această regiune întâmpină turiștii cu tradiții și povești ale localnicilor, o gastronomie tradițională delicioasă cu arome sasești și monumente UNESCO unde timpul parcă s-a oprit.
Aici poți vizita colinele din jur cu bicicleta printr-o pădure de foioase deasă, ca în “Dumbrava Minunată”.
Normal că atracția principală a acestui sat săsesc este, cu siguranță, Biserica Fortificată, o adevarată comoară arhitecturală medieval, ridicată în timpul secolului al XIII-lea.
Cu autorulota poți parca gratuit și înnopta în singura parcare mare din Viscri, imediat cum intri în sat faci dreapta la semnul albastru de parcare. Locul nu are umbră, dar e liniște pe tot parcursul zilei. Se cheama parcarea satului.
Ui, ce faină îi:
Sursa foto: viator.com
sursa foto: chasingthedonkey.com
Poate că Evul Mediu a fost acuzat de multe, ba chiar numit ”Epoca întunecată”, dar noi știm că am rămas cu destule comori de pe urma lui. Sighișoara este una dintre ele pentru că nu fără motiv această cetate medievală, înțesată de turnuri, a purtat titlul de ”perla Transilvaniei”. Dacă nu ai ajuns încă să vezi Sighișoara, prima impresie va fi aceea că ai fost teleportat într-o poveste desprinsă din Evul Mediu și că, din moment în moment, un cavaler călare îmbrăcat în armură de oțel îți poate tăia calea. Senzația va căpăta tot mai multă putere pe măsură ce vei căuta să vizitezi Turnul cu Ceas, considerat principalul obiectiv turistic care adăpostește, printre altele, Sala Armelor și Camera de Tortură.
Camping găsești lângă Sighișoara, la Dara’s Camping. Nu te lăsa dus de Google maps prin nord, ci mergi prin Hoghilag. Campingul e deschis permanent. Multe distracții pentru copii, și au căluți de călărit. Din păcate campingul este golaș, defrișat și nu ai niciun peisaj mai de doamne ajută.
Fix aici cu rulota, pe coordonatele de jos:
Arefu, Vidraru
Sursa foto: christiantour.ro
Arefu este o comună situată în județul Argeș și atrage în fiecare an tot mai mulți turiști. Aici există mai multe posibilități de cazare, cu atât mai mult pentru iubitorii de camping. Una dintre cele mai bune zone de campare se găsește chiar la poalele Cetății Poienari, pe Valea Argeșului, la ieșirea din satul Căpățâneni. Dacă vii prin zonă cu autorulota, ar fi pacat sa nu te oprești cel puțin să admiri peisajele, îți sugerez să te campezi vreo 2 zile pe malul lacului. Sau in parcarea acestui restaurant, luminată. Stai gratis, fără probleme. Vezi jos exact locul.
sursa foto: digi24.ro
După Viscri, care e aflat in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, mai avem pe listuță si Roșia Montană.
Ai susținut, fie și numai cu gândul, protestul din 2013, dar nu ai ajuns încă să vizitezi Roșia Montană? Ca urmare a acestui lucru, în prezent, zona se află în declin economic, iar locuitorii acesteia duc o luptă grea pentru dezvoltarea altor industrii locale care să le asigure traiul. Ca să nu mai vorbim despre dezbinarea comunității locale care a survenit în urma evenimentelor din 2013.
Deși vei fi nevoit să lași aurul la locul lui, vei pleca mai bogat spiritual după vizitarea superbelor galerii romane săpate cu dalta și cu mâinile libere, după drumețiile pe care le poți face până la Piatra Corbului sau Piatra Despicată sau pur si simplu trăind pentru câteva zile alături de populația locului.
Cum ți se pare? De la un sat săsesc, la un oraș medieval, apoi la un baraj de acumulare impunător, unde apropo, poți practica bungee jumping, și ultima dată într-un context total diferit, un sat minier, mina de metale prețioase a României. Iar de aici ne surprinzi tu pe noi cu una, două locuri care să ne dea și nouă chef de autorulotism.
Fii atent, aici in Nemeși la nr.186, oricum ai coordonate mai jos, poți parca cu autorulota. E locul privat a lu’ tanti Netotea și tre’ să îi dai 5 lei să vizitezi cascada Pișoaia și 10 lei să stai campat cu rulota peste noapte. Dar e lux, că te lasă și să îți umpli tancurile de apă. Recomandăm puternic locul.
Hai, sa ne vedem pe drum și să ne dăm un claxon.