Ai tot apetitul din lume pentru a explora toate străfundurile României pitorești? De data asta la huruitul apei. Și nu oricum, ci cu autorulota.
Știi cum e viața: curge ea nestingherită o vreme și își vede liniștită de traseul ei ca și cum nimic nu promite să mai intervină vreodată până când, pe neașteptate, o denivelare intervine la mijloc de vale, pe nepusă masă, și te obligă să o iei la goană cu o vehemență de care nu credeai că mai ești în stare. Cam așa-i și cu cascadele și, în cazul ambelor, când asta se întâmplă, lumea care trece pe lângă se oprește, se minunează și reflectează la propria existență.
Cascada Bâlea din Munții Făgăraș
Sursa foto: cunoastetitara.ro
Când vreodată ar fi de lepădat un roadtrip pe Transfăgărășan? Și atunci când ești supărat pe viața asta, Transfăgărășanul te-ar putea convinge de un milion de ori la rând să rămâi aici, că „nicăieri nu-i ca la noi” (în sensul bun).
Și cum îi dai tu înainte cu atutorulota, pe drumul care înfruntă munții Făgărașului, vei ajunge negreșit la cabana Bâlea Cascada. Ăla ar fi momentul când trebuie să părăsești confortul mașinii și să o iei la pas ceva mai puțin de o oră, pe cărarea ce-și dă obștescul sfârșit în apropierea cascadei. Îți vei spune în sinea ta, că după ce tocmai ai dat cu ochii de întinderea glaciară a Lacului Bâlea, prea puține lucruri te mai pot impresiona. Ești la ani lumină de adevăr. Vara o vei găsi încadrată de vegetație, de viață și de culori, în vreme ce, pe timp de iarnă o vei găsi albă, frumoasă și grăbită să ajungă la poalele muntelui.
Pe bani poți sta aici cu autorulota:
Parcare private ce apartine unei cabane. Ziua este tarif orar. Am intrebat proprietarii daca putem ramane si noaptea si a fost in regula. In fata cladirii exista acces la sursa de apa.
Sau gratis, fix în munte:
2. Cascada Toplița din Jud. Harghita
Sursa foto: thrauxusares.wordpress.com
Toplița-i singura cascadă cu ape termale din România și a doua de pe întinsul bătrânului continent. Iar asta nu-i de colo, mai ales dacă judeci unde-i localizată: în Munții Harghita, la marginea râului Mureș, într-una dintre zonele cele mai reci ale țării. Fii fără teamă, a fost declarată rezervație naturală, monument al naturii și toate cele pentru a o conserva câteva mii de ani de-acum încolo, iar dacă tu vrei cu tot dinadinsul să-ți scalzi trupul în ape binefăcătoare, există în apropiere două alte izvoare de apă termală (Băile Urmanczy și Banffy).
Și nu numai că găsești și apă termală și cascadă în aceeași cădere de apă, dar cineva cu minte sensibilă de poet a numit-o și „cascadă cameleonică”, iar ceea ce l-a stimulat să ajungă la un asemenea epitet a fost schimbarea culorii apei. Ei bine, roca poroasă de calcar peste care își face apa de cap aici, îi dă apei această proprietate și nu puțini sunt cei care zăbovesc acolo cu ochii cât farfuriile de supă și cu telefoanele la datorie pentru a surprinde nuanțele ce oscilează între alb și brun.
Aici sunt coordonatele unde poți campa:
3. Cascada Caraiman din Jud. Prahova
Sursa foto: planiada.ro
Sursa foto: turistprinromania.com
La depărtare de 68 de kilometri de Cluj, în inima Munților Apuseni, cea mai frumoasă cascadă din Transilvania te așteaptă. Cu o cădere de 30 de metri, nu-i prea greu de imaginat cum s-a procopsit cascada cu asemenea nume, dar pentru că ne dăm în vânt după legende și povești, există una care stă și la originea acestei căderi de apă. Se spune că, în ziua nunții, o mireasă a căzut de pe stâncile Munților Bihor, în vreme ce vălul i-a rămas agățat acolo.
Parchează la o altitudine de peste 1000 m deasupra barajului de acumulare Drăgan Floroiu. Costa 15 euro/noapte pentru ca stațiile de parcare ofera 200 mp cu priză individuală la rețea de 220v. E de vis panoramica. Jos coordonate:
5. Cascada Vadu Crișului
Sursa foto: padureacraiului.ro
O cascadă aflată „la o aruncătură de băț” de Cluj ar putea lua locul cascadei Bigăr în preferințele românilor. Este vorba despre cascada Vadu Crișului. Aceasta se află pe malul stâng al Crișului Repede, aproape de intrarea în peșterea Vadu Crișului și este ultima „minune” realizată de apa ce iese din peșteră care, după o cădere de 9 metri, ajunge într-un bazin adânc săpat în calcar, de unde în apele Crișului Repede.
Cascada de la Vadu Crișului este una dintre cele mai frumoase cascade din România și datorită cadrului natural spectaculos în care se află. Cu autorulota și cu o asemenea cascadă ies niște poze de n-ai văzut.
Slavă Domnului, asemenea căderi de apă avem în România cu duiumul că, vorba aceea, ce nu se găsește pe întinsul țării noastre? Cam de toate și păcat ar fi să ne scape ceva.
Free parking!! Fix pe malul Crisului Repede pe iarbă sau nisip. Liniște, făinoșag.