Țara Făgărașului a devenit una dintre destinațiile de vacanță preferate de către turiștii români, dar mai ales, de către cei străini. Mai mult decât atât, Transfăgărășanul a fost inclus de către un vestit site de turism, www.cntraveller.com, drept una dintre cele mai interesante rute rutiere din Europa, alături de alte drumuri din Irlanda, Elveția, Italia, Islanda sau Norvegia.
Iar vestea bună este faptul că mijlocul de transport ideal pentru o altfel de vacanță este rulota. Iată o listă cu cele mai importante obiective turistice din Țara Făgărașului, dar și tips & tricks despre locurile în care poți campa.
Pornind dinspre Brașov spre Sibiu, sunt zeci de locuri care pot fi popasuri în calea călătorilor. La fiecare 10 minute există câte un loc ce merită vizitat.
Cârțișoara și Muzeul Badea Cârțan
Așezat la poalele Munților Făgăraș, satul arată de parcă aici s-a oprit timpul. Localnicii sunt, mai ales vârstinici, iar casele semețe sunt ale celor care și-au construit afaceri în turism. Muzeul lui Gheorghe Cârțan spune povestea unui om desprins din basme, un adevărat revoluționar care a luptat pentru independență folosind drept arme cârțile și opincile.
Ferma de fructe de pădure – Transylvania Berry
Închide ochii și imaginează-ți pentru o clipă că ești în mijlocul unei culturi de fructe de pădure și nimeni nu te oprește din mâncat. Știu că pare un vis, însă la Berivoi există așa ceva. Gazdele sunt foarte primitoare și te ademenesc în sezonul în care fructele sunt coapte. Aici găsești zmeură, afine și mure… toate sunt obținute din culturi BIO.
Muzeul de Pânze și Povești
Două surori, Alina și Ioana Zară, îndrăgostite fiind de locul natal, au pus bazele acestui muzeu privat, iar aici te întâlnești cu o serie de istorioare și exponate care pătrund fără cheie în casa sufletului. Situat la 7 kilometri de Făgăraș, Muzeul de Pânze și Povești te invită la o călătorie autentică. Mai exact, sunt două imobile așezate una în apropierea celeilalte – una dintre ele găzduiește muzeul (prima casă din Țara Făgărașului care a avut temelie din ciment, construită cu banii pe care localnicii i-au adus din America, acolo unde plecau la muncă la începutul secolului al XX-lea), iar cealaltă este un atelier de articole textile care poartă prin toată lumea zestrea contemporană (tricouri, fețe de masă/pernă cu mesaje desprinse din literatura românească sau proverbe naționale).
Transfăgărășan și lacul Bâlea
Ca să nu uităm de unde a pornit acest material, îți spun câteva lucruri despre unul dintre cele mai spectaculoase drumuri la nivel european. Anii comunismului culeg laurii pentru acest loc pitoresc, deoarece Transfăgărășanul a fost construit la finalul anilor `60, la inițiativa lui Ceaușescu. Inițial, acesta era plănuit pentru a deveni un drum obișnuit, modest, care să faciliteze accesul silvicultorilor pentru exploatarea lemnului. Mai apoi, inginerii constructori au descoperit potențialul fantastic pe care îl poate oferi dezvoltarea rutei. Așa se face că, desi lucrările au fost sistate temporar, în 1980 drumul avea două benzi, 92 de kilometri, era asfaltat și, probabil, astăzi are aceeași formă. Dacă era comunistă nu se termina, este foarte posibil ca acolo să se fi amenajat un superdomeniu schiabil; asta pentru că exista un proiect pentru o stațiune destinată sporturilor de iarnă.
La finele drumului, priveliștea care se dezvăluie e impresionantă în orice anotimp. Lacul sticlos, limpede, rece precum creierul munților care îl înconjoară e un obiectiv care merită bifat în călătoria ta prin Țara Făgărașului.
Și dacă vrei să parcurgi această călătorie cu rulota, ei bine, în zonă este un camping gata pregătit cu întreaga infrastructură necesară. https://gradina-ielelor.ro/ este un camping amenajat în mijlocul unei grădini de trandafiri, pe malul unui lac, destinație ce se asortează de minune cu o carte bună, odihnă în mijlocul naturii, liniște și tihnă. Intră pe www.car-path.ro, închiriază o rulotă și lasă-te purtat de experiențe memorabile.